Przepis i sposób przygotowania na: PIERŚ Z GĘSI Z CHUTNEYEM FIGOWYM I SMAŻONYMI ZIEMNIACZKAMI
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MIĘSO:
Czosnek ( 3 ząbki ) miażdżymy, mieszamy z solą, pieprzem , tymiankiem, majerankiem, rozmarynem oraz miodem lipowym.
Marynatą nacieramy oczyszczone mięso, zalewamy 200 ml piwa, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na conajmniej 12 godzin!
Im dłużej w marynacie, tym smak będzie bardziej wyrazisty.
W dużym garnku stapiamy tłuszczu gęsi, dodajemy posiekaną w piórka cebulę, podsmażamy na złoto.
Dodajemy piersi z gęsi, obsmażamy z dwóch stron, a następnie zalewamy marynatą i dodatkowym 200 ml piwa.
Przykrywamy na na wolnym ogniu dusimy do miękkości.
Od czasu do czasu obracamy i ew. podlewamy odrobiną wody lub lekkiego bulionu.
CHUTNEY FIGOWY:
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną cebulę oraz marchewkę, przesmażamy.
Wrzucamy pokrojone w kosteczkę figi, a po kilku minutach dodajemy przyprawy – malutki, posiekany ząbek czosnku i po szczypcie cynamonu, goździków, gałki, soli i pieprzu.
Zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną octu.
Na wolnym ogniu przesmażamy, mieszając, aż uzyskamy kremową konsystencję.
SMAŻONE ZIEMNIAKI:
Z umytych i obranych ziemniaków wycinamy „kulki” – za pomocą narzędzia do dekorowania.
Smażymy na złoto w mocno rozgrzanym tłuszczu, odsączamy na papierowym ręczniku, solimy.
CAŁOŚĆ:
Podajemy gorące!