Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Quiche z cheddarem boczkiem i serkiem

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna
2 szklanki
jajko
2 sztuki
woda zimna
1 łyżka
masło
15 dag

Nadzienie

ser cheddar
15 dag
serek śmietankowy
125 g
cebula
5 sztuk
papryka zielona
1/2 sztuki
por
kawałek
boczek parzony
15 dag
jajko
2 sztuki
żółtko jajek
1 sztuka
oliwa
2 łyżki
śmietana 18 proc
2o0 ml
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżka
czosnek
4 ząbki
szczypiorek
pęczek
Sklep Prymat
pomidorki cherry
8 sztuk
sól do smaku
Sklep Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat
do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z cheddarem boczkiem i serkiem

Kroki postępowania

1
Ciasto: Wszystkie składniki połączyć ze sobą,zagnieść kruche ciasto,owinąć w folię włożyć na 30 minut do lodówki.
Krok 1 - Quiche z cheddarem boczkiem i serkiem foto
2
Nadzienie:Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w kostkę razem z porem.Boczek pokroić w cienkie paseczki, wrzucić na suchą patelnię i smażyć do lekkiego zrumienienia,podlać 2 łyżkami oliwy wrzucić cebulę i por smażyć aż całość się ładnie zeszkli.Posolić do smaku.Zestawić z ognia.
Krok 2 - Quiche z cheddarem boczkiem i serkiem foto
3
Kremowy serek wymieszać ze śmietaną,musztardą jajkami, posiekanym szczypiorkiem oraz startym cheddarem, czosnek przecisnąć przez praskę dodać do masy,doprawić do smaku czarnuszką oraz solą i pieprzem,wymieszać.
Krok 3 - Quiche z cheddarem boczkiem i serkiem foto
4
Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć formę natłuszczoną wcześniej lekko .Uformować wysoką krawędź,dno poprzekłuwać widelcem,rozłożyć masę z cebulą i boczkiem,wylać na wierzch masę serową
Krok 4 - Quiche z cheddarem boczkiem i serkiem foto
5
posypać pokrojoną w kostkę paprykę, powciskać pomidorki cherry. Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temp 180*c aż wierzch się lekko zrumieni. Podawać po wyjęciu z pieca gorącą.
Krok 5 - Quiche z cheddarem boczkiem i serkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 07.03.2017 11:05
ciekawee :)
Ali 03.11.2014 12:05
Ładnie wygląda :)
zabcia117 03.11.2014 06:52
Świetny pomysł :)
Iwusia 02.11.2014 20:49
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak