Przepis i sposób przygotowania na: Kapuściane rogaliki
Kroki postępowania
Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte wyjmujemy na wysypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto dzielimy na pasy o szerokości około 10-12 cm. Z wyciętych pasów wycinamy trójkąty.
Rogaliki pieczemy około 25 minut w 180˚C.
Kapustę gotujemy do miękkość. W trakcie gotowanie zmieniamy wodę 2-3 razy, w zależności tego jak kwaśna była kapusta. Gotową odsączamy z wody, studzimy i kroimy w kostkę.
Mięso mielimy.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy kapustę oraz mięso. Całość smażymy około 15-20 minut doprawiając do smaku. Gotowy farsz studzimy . Polecam przygotować farsz dzień wcześniej.