Przepis i sposób przygotowania na: Jajko w koszulce z sosem holenderskim na toście z grillowanymi szparagami
Pieczywo tostowe grillujemy z obu stron, a następnie nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku.
Rukolę i roszponkę mieszamy w misce, dodajemy sok z cytryny, odrobinę oliwy, szczyptę soli i mieszamy.
Teraz jajka: nieduży rondelek napełniamy wodą, dodajemy 2 łyżki octu winnego i gotujemy. Jak woda się zagotuje to zmniejszamy ogień żeby się tylko tak leciutko gotowało (zbyt duże bąble zniszczą strukturę białka). Łyżką zakręcamy wodę w garnku żeby się wir zrobił i w ten wir wbijamy jajko - rozbijamy tuż nad samą wodą. Możemy też rozbić najpierw do miseczki i wlać do wody prosto z miseczki. Ta metoda jest nawet prostsza. I gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręczniczek i osuszamy.
Sos holenderski:
Żółtka muszą mieć temperaturę pokojową, nie mogą być zimne. Ukręcamy je mikserem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem na puszystą kremową masę. Możemy też (a nawet lepiej tak zrobić) ubić żółtka na parze/w kąpieli wodnej.
Masło rozpuszczamy w rondelku i gorące bardzo powoli wlewamy do żółtek. Cały czas miksujemy. Po dolaniu całego masła miksujemy jeszcze przez chwilę.
Teraz już wykończenie:
Rukolę z roszponką wykładamy na talerz, na to kładziemy tosta, na niego szparagi, a na górę jajko. Oblewamy sosem holenderskim i posypujemy parmezanem.
Smacznego!