Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny na zakwasie z chrupiącą skórką
Pieczenie domowego chleba pszennego kojarzy się najczęściej z czymś pracochłonnym, a wielość przepisów powoduje, że nie wiadomo, który wybrać, aby wszystko się udało. Dlatego przedstawiam Wam przepis banalnie prosty, idealnie dla wszystkich początkujących z domowymi wypiekami pieczywa.
- przepis na chleb pszenny na zakwasie jest szczegółowo opisany,
- idealnie dobrane proporcje gwarantują puszysty i aromatyczny chleb,
- przepis dla początkujących.
1.Zakwas połącz z wodą.
2. Rozpuszczony zakwas wlewaj powoli do naczynia z mąką, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą zawartość naczynia wyłóż na posypany mąką blat i zacznij wyrabiać ciasto. W połowie wyrabiania dodaj sól. U mnie wyrabianie ręczne trwa około 15-20 minut zanim ciasto uzyska konsystencję idealnie gładką i lśniącą.
3. Wyrobione ciasto przykryj naczyniem lub folią spożywczą i ściereczką, pozostaw na blacie na 1h.
4. Po tym czasie delikatnie rozwałkuj ciasto na prostokąt i złóż do środka brzegi (jak na ciasto francuskie), następnie obróć ciasto o 90 stopni i również złóż brzegi do środka; tak złożone ciasto pozostaw ponownie pod przykryciem na 1h, po tym czasie ponownie powtórz składanie i ponownie pozostaw na 1h, w sumie należy składać ciasto 2 razy w odstępach po 1h;
5. Gdy minie 1h od ostatniego składania delikatnie rozwałkuj lub rozklep rękami ciasto na prostokąt i zaczynając od jednego z brzegów zacznij rolować ciasto w ten sposób formując podłużny bochenek. Pozostaw na papierze do pieczenia, przykryte ściereczką lub folią na 2h do wyrośnięcia.
6. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z opcją parowania lub przed włożeniem chleba połóż na dno piekarnika kilka kostek lodu i spryskaj ścianki wodą.
7. Zrób nacięcia na wierzchu chlebka i wstaw do piekarnika, piecz 10 minut w 250, 10 minut w 230 stopni i 20 minut w 200 stopniach; Jeśli lubisz chrupiącą skórkę możesz dodatkowo suszyć chleb 10 minut w 190 stopni, zostawiając drzwiczki lekko uchylone, po tym czasie chlebek wyjąć i studzić.
Smacznego!