Przepis i sposób przygotowania na: Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem chrzanowym.
Na patelni rozgrzać olej.Dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak i masło.
Smażyć kilka minut,a następnie dodać żółtka i smażyć jeszcze kilka minut.
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
Dodać do szpinaku,delikatnie wymieszać i lekko doprawić solą do smaku.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25X35.
Blachę wyłożyć najpierw papierem posmarowanym olejem.
Ciasto równomiernie rozprowadzić i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
Tak upieczone ciasto posypać parmezanem.
i odwrócić tak żeby ser był na dole.
Zdjąć papier,na którym piekło się ciasto.
Kiedy przestygnie posmarować połową serka chrzanowego.
Zostawić 2 cm z jednej strony dłuższego boku żeby po zwinięciu ser nie wypływał.
Na ser równomiernie poukładać łososia i lekko skropić cytryną.
Następnie posmarować pozostałym serkiem i delikatnie zwinąć.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 10 godzin.
Po schłodzeniu pokroić na centymetrowe plasterki .
Podawać w towarzystwie sałaty,cytryny i pomidorków koktajlowych :-)