Przepis i sposób przygotowania na: Lazania naleśnikowa Eli
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka piwa jasnego
1 szklanka wody
2 łyżki oleju
2 jajka
2.5 szklanki mąki pszennej(około)
sól
Sos beszamelowy:
2 czubate łyżki masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
3/4 litra mleka
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól,pieprz,gałka muszkatołowa
ser żółty tarty
Farsz 1
Mięso przesmażyc na gorącym oleju,dodać posiekaną 1 cebulę,4 ząbki czosneku przeciśniętego przez praskę i smażyć razem aż cebula i mięso nie będą surowe.Dodać pomidory z puszki(jeśli są całe,rozdrobnić),przyprawy(przyprawę do mielonego,paprykę,sól,pieprz) i dusić,aż sok odparuje,a mięso będzie miękkie.
Farsz 2
Pieczarki pokroić,wrzucić na gorący olej,dodać pokrojoną drobno 1 cebulę,sól,pieprz i przesmażyć,aż pieczarki odparuja sok.Zdjąć z ognia,dodać serek camembert pokrojony na małe kawałki i wymieszać.
Farsz 3:
Szpinak rozmrozić i odparować,dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i przyprawy.Margarynę roztopić,dodać mąkę,przesmażyć,dodać(nie wlewać wody)do szpinaku i przesmayć.Jajko dokładnie roztrzepać i powoli wlewać do szpinaku,ciągle mieszając.
Ciasto naleśnikowe:
Piwo i wodę wlać do garnka,dodać jajka,olej,sól i zmiksować.Dodawać mąkę w czasie miksowania.Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.Usmażyć 4 naleśniki.Ja smażyłam na patelni kwadratowej 28 cm.
Sos beszamelowy:
Masło roztopić w rondlu,dodać mąkę i przesmażyć.Zdjąć rondel z ognia,wlewać powoli mleko,ciągle mieszająć trzepaczką.Doprawić czosnkiem,solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Gotować,aż sos zgęstnieje.
Na dno naczynia(patelni) włożyć 1 naleśnik,farsz szpinakowy,1/4 sosu beszamelowego,2 naleśnik,farsz mięsny,1/4 sosu beszamelowego,3 naleśnik,farsz pieczarkowy,1/4 sosu beszamelowego,4 naleśnik,1/4 sosu beszamelowego i na górę starty ser żółty.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni,około 35 minut.Smacznego!