Sposób przygotowania

Umytego kurczaka zalać wodą,dodać kucharka,ziele angielskie,liście laurowe marchewkę,seler,cebule,czosnek i gotować na małym ogniu do miękkości kurczaka.Przed końcem gotowania dodać słoninę i jeszcze chwilę pogotować.Wyjąć z wywaru kurczaka,cebulę,czosnek,słoninę i wystudzić.Jarzyn nie wyrzucać,można dodać do sałatki.Obrać mięso i skórkę kurczaka z kości.Odlać litr wywaru,zagotować,włożyć umyte i obrane z błon i tłuszczu wątróbki,chwilę pogotować i wyjąć z wywaru.Do wywaru włożyć bułkę,żeby się namoczyła.W maszynce z bardzo drobnym sitkiem(do pasztetów)zmielić mięso,słoninę,wątróbkę,bułkę,cebulę i czosnek z wywaru.Dodać sól,pieprz,gałkę muszkatołową,orzeszki i zurawinę.Jajka roztrzepać w garnuszku,dodać do pasztetu i bardzo dokładnie wyrobić.Przełożyć do foremki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(z termoobiegiem 160) przez 90 minut.Foremkę z pasztetem postawić na blasze w której jest woda,pasztet nie będzie wysuszony.Smacznego!

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    smakowicie wygląda...chętnie spróbuję :)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pewnie pyszny ,pieknie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !