Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko i ostudzić.Z kapusty wykroić głąb.Do wrzącej wody dodać olej,sól i włożyć kapustę.Rozdzielać poszczególne liście(olej to ułatwi)-środek kapusty z małymi liśćmi wykorzystać do ugotowania bigosu(przepis w mojej galerii).Liście pozostawić w lekko gotującej się wodzie aż zmiękną i wyjąć.Zciąć grube nerwy z liści.Do zimnego ryżu dodać mięso,jajka,posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek(4 ząbki zostawic do sosu),przyprawy i dokładnie wymieszać.Farsz kłaść na liście kapusty i zwijać gołąbki.W brytfannie rozgrzać margarynę lub olej i obsmażyć gołąbki z obu stron.Obsmażone gołąbki podlać wodą dodać sól,pieprz i dusić do miękkości.
Posiekana cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przesmażyć na oleju,wlać 1.5 litra wody i zagotować.Dodać koncentrat pomidorowy(ilość według gustu),papryki w proszku,kucharka,sól i chwilę pogotować.Mąkę(ilość w zależności jaki gęsty ma być sos)rozprowadzić wodą,wlać do sosu,pogotować i przetrzeć przez sito.Gołąbki ułożyć na talerzu i polać sosem pomidorowym.Smacznego!

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawel007

    mniam,
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    pyszności- bardzo lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    eliza135

    palce lizać

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !