Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz z ciasta francuskiego nadziewany kurczakiem, brokułami i żółtym serem
1. Ciasto rozkładamy na blachę (na papierze do pieczenia lub papierze, w które było zawinięte - choć to lubi się nieco przypalić!).
2. Brokuł dzielimy na małe różyczki i lekko osolonej wodzie gotujemy ok. 5 minut.
3. Kurczaka kroimy w kostkę (lub paski - wedle uznania) i smażymy na oleju. Lekko solimy i pieprzymy.
4. Środek ciasta (pasek szerokości 1/3 ciasta) smarujemy keczupem (no bo my tak lubimy!). Wykładamy na ten pasek brokułu, kurczaka i osypujemy to lekko pieprzem ziołowym.
5. Na wierzch kładziemy starty żółty ser - w ilości jakiej kto lubi :D Na to sypiemy natkę pietruszki.
6. Boki ciasta tniemy na paski i zakładamy naprzemiennie na środek z nadzieniem. Tak powstanie efektowna plecionka :)
7. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim wierzch naszego warkocza.
8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-17 minut.