Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Z masłem czosnkowym w foremkach

ślimaki
1 puszka
czosnek
2-3 ząbki
szalotka
2 szt.
masło
150 g
natka pietruszki

Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami

ślimaki
1 puszka
czosnek
3-4 ząbki
szalotka
2 szt.
masło
150 g
natka pietruszki
suszone pomidory
śmietana
220 ml
wino białe wytrawne
100 ml
Kminek mielony Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
olej
sól do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym

Kroki postępowania

1
Ślimaki odcedzamy na sitku, a następnie płuczemy. Czosnek kroimy w małe kawałeczki. Jedną szalotkę siekamy, a następnie razem czosnkiem wrzucamy do blendera i blendujemy.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
2
Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz część masła i dokładnie blendujemy. Masło czosnkowe wykładamy do miseczki, w której jest reszta zwykłego masła i mieszamy ręcznie doprawiając solą, pieprzem i kminkiem mielonym.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
3
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną szalotkę, a następnie dorzucamy odcedzone i opłukane ślimaki. Smażymy 3-5 minut przyprawiając solą i pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
4
Ślimaki z masłem czosnkowym:
Po tym czasie zdejmujemy ślimaki i czekamy aż trochę ostygną.Następnie bierzemy formę (po 6 dołeczków) i do każdego wkładamy ślimaka. Następnie na każdego ślimaka nakładamy masło.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
5
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy do czasu aż masło się rozpuści i zacznie bulgotać (ok. 10 minut).
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
6
Po tym czasie wyjmujemy z ślimaki z piekarnika i ustawiamy formę na talerzu.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
7
Ślimaki z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami:
Do ślimaków na patelnię wlewamy białe wino oraz 220 ml śmietany. Do tak rozgrzanego sosu dodajemy powoli masło czosnkowe delikatnie mieszając.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
8
Przyprawiamy pieprzem cytrynowym. Zdejmujemy z ognia (nie dopuszczamy do zagotowania się sosu) i pozwalamy potrawie „dojść”. Suszone pomidory wyjmujemy ze słoika, osuszamy z oleju ręcznikiem papierowym.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto
9
Ślimaki z patelni układamy na talerzu, polewamy sosem, na wierzch kładziemy kilka suszonych pomidorów.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 55: Ślimaki z masłem czosnkowym lub sosem śmietanowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak