Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z klopsikami i kurkami
Kroki postępowania
500 g mięsa wieprzowego
2 jajka
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki wody
1 cebula
sól morska z pieprzem do smaku
sól morska ziołowa do smaku
chili do smaku
Zupa :
ok 2,5 l wody
2 czubate łyżki posiekanego koperku
1 op bukiet jarzyn wiosenny ( mrożony )
1/2 puszki kukurydzy
250 g blanszowanych kurek
6 ziemniaków
1 duża marchewka
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
1 duży liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki
3/4 szk mleka 3,2%
Mięso zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Dodać pozostałe składniki i wymieszać masę, w razie konieczności jeszcze doprawić. Do dużego garnka wlać wodę, dodać liść i ziele oraz trochę soli i pieprzu i zagotować ją. Masę mięsna formować w małe kuleczki i wrzucać na wrzątek. Gotować kilka minut a potem łyżką cedzakową wyjąć je na talerz.