Przepis i sposób przygotowania na: Pieróg drożdżowy z mięsem i kaszą gryczaną
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję rozczyn, resztę ciepłego mleka, jajo, sól, tymianek i przestudzony smalczyk. Wszystko mieszam łyżką a następnie przekładam na stolnicę i wyrabiam aż ciasto będzie elastyczne, jak jest zbyt klejące podsypuję delikatnie mąką. Wyrobione ciasto odkładam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Mięso podsmażam krótko z pokrojoną drobno cebulą i czosnkiem. Gdy mięso zmieni kolor dorzucam ugotowaną wcześniej kaszę i przesmażam jeszcze chwilę. Lekko ciepły farsz mieszam z przyprawami, smalczykiem i jajkami a na koniec dodaję posiekaną pietruszkę.
Wyrośnięte ciasto rozciągam placami tak aby nadać mu kształt prostokąta, następnie lekko wyrównuję wałkiem.
W wyłożonej papierem keksówce układam ciasto tak aby brzegi wystawały za formę. Do środka wykładam farsz i ładnie zlepiam brzegi wcześniej posmarowane białkiem :)
Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na chwilę do lekkiego podrośnięcia, smaruję całość białkiem, nakłuwam w kilku miejscach i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut, na ostatnie 5 minut włączam termoobieg aby ciasto nabrało koloru.
Pieróg podaję pokrojony na grube plastry, koniecznie z kiszonym ogórkiem. Najlepszy jest świeży ale można przechowywać w lodówce do 4 dni i podawać po odgrzaniu.
ps.1 smalczyk roślinny można zastąpić masłem lub oliwą
ps. 2 Na moich zdjęciach widać farsz przesunięty na dół pieroga, wynika to z mojej winy ... najpierw napełniłam ciasto farszem a później wkładałam je do keksówki i ciasto się tak ponaciągało, że farsz opadł na spód...