Sposób przygotowania

Porcje kurczaka oczyścić, doprawić wg uznania podanymi przyprawami.
Pozostawić na 15 minut w lodówce. Międzyczasie włączyć piekarnik na 180*C (góra+dół)
Wstawić 1,5 l wody na ryż. Wrzucić kostkę rosołową. Jak woda zagotuje się- włożyć torebki ryżu. Gotować 5-8 min (ryż ma lekko zwiększyć swoją objętość, max do połowy woreczka). Wyjąć, zostawić na sicie, aby obciekł.
SOS:
Wodę wlać do garnka o pojemności min 2,5l. Zagotować. Dodać kostki rosołowe, margarynę, koncentrat. Międzyczasie pokroić cebulę i czosnek w dość drobną kostkę. Czosnku nie przepuszczać przez \"praskę\"! Dodać do sosu. Wszystko gotować 15 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Można doprawić solą i pieprzem do smaku, albo dodać jeszcze 1/2 kostki rosołowej (ale to już wg uznania)
Uda obsmażyć na patelni, aby skórka się podpiekła na złoty kolor.
W brytfance, albo blasze do pieczenia wymieszać ryż z 2/3 cz. sosu.
Ułożyć podsmażone uda. Polać resztą sosu.
Zapiekać 50min, po tym czasie wyjąć z piekarnika. Zdjąć udka. Wymieszać cały ryż (po udami pojawią się białe \"placki\" i stąd konieczność przemieszania). Ponownie położyć udka-można je obrócić- piec dalej przez 25min. Podawać gorące :)

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !