Przepis i sposób przygotowania na: Warstwowa z gyrosem
Od dolnej warstwy:
*pierś z kurczaka oczyścić, opłukać i pokroić na małe kawałeczki. Mięso posypać przyprawą do gyrosa, szczyptą soli i pieprzu. Smażyć aż będzie miękkie.
*ogórki korniszony obrać ze skórki i pokroić dowolnym sposobem w drobną kostkę. Można jeszcze odsączyć na durszlaku.
*polać warstwą keczupu
*cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Mały kawałek pora skroić na cienkie połówki plasterków. Można wymieszać cebulę z porem i posypać na sałatkę albo wyłożyć oddzielne warstwy.
*polać warstwą keczupu.
*kukurydzę odsączyć przez sitko z konserwy. Rozłożyć równomiernie na keczup.
*majonez wymieszać ze śmietaną i połowę rozłożyć na sałatkę.
*kapustę pekińską drobno posiekać, wykładając do salaterki można delikatnie przyciskać aby zmieściło się więcej kapusty.
*druga warstwa majonezu.
*paprykę, najlepiej czerwoną pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na majonez.
*posypać startym serem żółtym i dowolnie udekorować.
smacznego!