Przepis i sposób przygotowania na: Bigos
Tak przygotowaną zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy do miękkości (około 40-50 minut).
Między czasie cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do niej pokrojone mięso, kiełbasę i wędliny. Chwile razem smażymy. Tak przygotowane dodajemy do miękkiej kapusty. Następnie dodajemy przecier. Całość wstępnie doprawiamy do smaku i dusimy.
Aby bigos był dobry należy go przygotowywać przynajmniej 2-3 dni. To znaczy każdego dnia gotować go po około 1-2 godzinie. Wówczas smaki dobrze się „przegryzą”, a bigos będzie gęsty i smaczny! Co dzień próbujemy bigos i ewentualnie dodajemy przypraw.
To syty i smaczny posiłek, który podaje do chleba. Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu” się wszystkich smaków. Czyli im dłużej go gotujemy i częściej odgrzewamy tym jest smaczniejszy!