Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mieszanka mięs: 2-2,5 kg
kiełbasa
mięso pieczeniowe
szynka
cebula 1 sztuka
przecier pomidorowy 3/4 litra
sól, pieprz, papryka do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 sztuki
ziele angielskie 4-5 ziarenek
majeranek, kminek do smaku
olej do smażenia
kapusta kiszona 3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos

Kapustę zalewamy wodą , płuczemy 1-2 razy , w zależności czy kapusta jest kwaśna.
Tak przygotowaną zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Dusimy do miękkości (około 40-50 minut).
Między czasie cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do niej pokrojone mięso, kiełbasę i wędliny. Chwile razem smażymy. Tak przygotowane dodajemy do miękkiej kapusty. Następnie dodajemy przecier. Całość wstępnie doprawiamy do smaku i dusimy.
Aby bigos był dobry należy go przygotowywać przynajmniej 2-3 dni. To znaczy każdego dnia gotować go po około 1-2 godzinie. Wówczas smaki dobrze się „przegryzą”, a bigos będzie gęsty i smaczny! Co dzień próbujemy bigos i ewentualnie dodajemy przypraw.

To syty i smaczny posiłek, który podaje do chleba. Sekret udanego bigosu tkwi w „przegryzieniu” się wszystkich smaków. Czyli im dłużej go gotujemy i częściej odgrzewamy tym jest smaczniejszy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.04.2014 08:18
bardzo dobry bigosik
gusia1000 02.01.2014 21:28
Zawsze dobry.
Małgorzata106 08.11.2013 11:22
na pewno przepyszny
Gracer 30.10.2013 09:57
ooo to moje smaki
Konczi 30.10.2013 09:54
uwielbiam takie bigosiki pięknie wygląda
margaret 30.10.2013 09:32
lubię bigos:)
dodi 30.10.2013 09:12
uwielbiam bigos
jussta 30.10.2013 08:19
bigos zawsze dobry
Cranberry 30.10.2013 07:48
apetyczny bigosik
Ola1984 30.10.2013 06:42
Bardzo apetycznie wygląda Twój bigos. Pysznie.
iwi 30.10.2013 00:17
Bigos zawsze pyszny jest;)
anemon 29.10.2013 22:20
Twój bigos jest bardzo fotogeniczny, pięknie prezentuje si,e na zdjęciach.
patryska76 29.10.2013 22:07
Uwielbiam! ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak