Sposób przygotowania

Oczyszczoną i umytą kurę dzielimy na ćwiartki, zalewamy trzema szklankami zimnej wody, dodajemy oczyszczone i opłukane jarzyny, solimy, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, studzimy w rosole. Z ugotowanej kury zdejmujemy skórę, mięso kroimy w kawałki. Zbieramy tłuszcz, cedzimy rosół przez gęste sitko, aby był klarowny. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, rozpuszczamy w części gorącego rosołu, łączymy z pozostałym rosołem. Na dnie salaterki układamy marchew pokrojoną w talarki lub paski i listki zielonej pietruszki. Zalewamy paroma łyżkami gęstniejącego rosołu. Gdy całkowicie zastygnie, układamy mięso, zalewamy galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem podgrzewamy lekko dno salaterki, wyjmujemy galaretkę na płaski talerz i ostrym nożem kroimy na porcje. Podajemy jako przystawkę do obiadu lub na kolację.

Komentarze

  • 8
    original
    Opublikowano

    kotlet

    polecam wszystkim
  • 4
    original
    Opublikowano

    magical66

    pomysłowe, pierwsze słyszę muszę spróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    bardzo lubię galaretkę drobiową, bardzo dobrze sprawdza się na przyjęciach podawana w postaci małych babeczek. :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    muszę jeść galaretkę bo jest dobra na chrząstki
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    polecam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jola1512

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !