Sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem i polej ciepłym mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce i gdy zaczną pracować dodaj mąkę, sól, jajko i dobrze wyrób ciasto. Wlej stopione letnie masło i jeszcze raz dobrze wyrób. Odstaw w ciepłe miejsce nakryte lnianą serwetą aż do wyrośnięcia.
2. Przygotuj farsz: posiekaną kapustę przegotuj w małej ilości wody i odparuj. Dodaj drobno posiekana zeszkloną cebulkę, sól, pieprz do smaku. Duś 10-15 minut. Dodaj posiekane jajko na twardo. Ciasto drożdżowe zagnieć raz jeszcze, podziel na porcje i każdą rozwałkuj na placek, posmaruj białkiem. Nałóż farsz, mocno sklej i ułóż w posmarowanym tłuszczem, podłużnym naczyniu. Gdy Knysze ponownie podrosną, upiecz je na złoty kolor w temperaturze 180 st.C. Gotowe wyjmij z formy i posmaruj masłem. Ponownie na chwilkę włóż do pieca. Gotowe knysze podajemy pokrojone w grube plastry.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Zofia12

    Pomyliłam tu skład, prawidłowy jest taki: ciasto: 1/2 kg mąki, 1 jajo, łyżka masła, szklanka mleka, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli. farsz: 0,5 kg kapusty kiszonej, 1 cebula, 3 jaja, 2 łyżki oleju, sól, pieprz
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata112

    dobrze że dopisałaś sprostowanie, bo tak czytałam i oczom nie wierzyłam!!!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !