Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana ryżem , mięsem i warzywami – po meksykańsku
Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ).
Dodajemy jajko i drobno posiekaną cebulę podsmażoną wcześniej na odrobinie oleju.
Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i odsączoną z zalewy kukurydzę.
Doprawiamy solą , pieprzem , chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i bardzo dokładnie mieszamy , a następnie faszerujemy wydrążone cukinie.
Przekładamy na blachę / lub do dużej naczynia żaroodpornego
( podlewamy bulionem )
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.
Serem posypujemy dopiero ok. 10 minut przed końcem pieczenia.
* Jeśli zobaczymy , że cukinie za bardzo się spiekają przykryjmy j folią aluminiową.
Podajemy gorące!