Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami
Farsz: Kapustę drobno pokroić, zalać małą ilością wody, dodać bulion grzybowy i ugotować do miękkości /mieszać,dodać wody jeśli zbyt mało/. Odcedzić i ostudzić. W tym czasie na oleju usmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę i dopiero wtedy na nią wyłożyć starte na tarce pieczarki, posolić. Smażyć razem , cały czas mieszając, aż wyparuje płyn i pieczarki lekko zaczną się rumienić. Kapustę dobrze odcisnąć, - dodać do pieczarek, wymieszać, doprawić solą , pieprzem i przyprawą do zup.
Z ciasta w dowolny sposób formować placki /np. wykrawać szklanką/, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku /po wypłynięciu ok. 3 minuty/. Podawać polane zrumienionym masłem lub wytopionymi ze słoniny skwarkami. Do popicia proponuję czysty barszczyk.