Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona biała kiełbasa wieprzowa z nowalijkami w sosie chrzanowo-śmietanowym Tomka Jakubiaka
Chrzan: w mikserze z ostrymi nożykami umieść korzeń i zacznij go miksować, dodając powoli pozostałe składniki, zaczynając od octu (lub soku z cytryny), aby chrzan nie ściemniał. Jeśli lubisz bardziej ostry, dodaj mniej cukru, a jeśli delikatniejszy - możesz dodać śmietanę. Gotowy chrzan odstaw do lodówki.
Szalotkę, pora, marchew, pietruszkę, papryczkę i czosnek posiekaj jak lubisz i przesmaż na maśle, aż lekko się zrumienią. W brytfance ułóż kiełbasę i zasyp warzywami. Świeże zioła możesz posiekać i wymieszać wraz ze śmietaną i skórką cytryny oraz dowolną ilością chrzanu. Gotowym sosem zalej kiełbasę i warzywa. Piecz około 20-25 minut w temperaturze 170°C.