Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś pod koperkowo- majonezową kołderką :
Na patelni rozgrzać olej .Wyjąć z marynaty filety i osuszyć .Oprószyć je mąką i smażyć na gorącym oleju na rumiano ( przewracając ) .Pod koniec smażenia dodać masło.
Zdjąć z patelni rybę i ułożyć w naczyniu do zapiekania do którego przedtem wlać 4 łyżki tłuszczu z patelni.
Piekarnik rozgrzać do 180 * C .
Rozetrzeć majonez z żółtkiem i 3 łyżkami koperku. Posmarować filety .
Zapiekać aż ,,kołderka „ się zarumieni .
Podawać rybę obłożoną gorącymi szparagami , posypaną koperkiem , pieprzem cytrynowym , skropioną odrobiną soku z cytryny i polaną tłuszczem z pieczenia najlepiej z młodymi ziemniakami z wody.