Przepis i sposób przygotowania na: Precle domowe
Kroki postępowania
3.Zawijać precla: końce wałka przybliżamy do siebie formując półkole w dolnej części, następnie jeden koniec kładziemy na drugi, tak by kilka centymetrów wystawało, następnie jeden koniec przekładamy nad drugim i obydwa końce przylepiamy do półkola. Tak uformowane precle zostawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
4. W tym czasie przygotowujemy roztwór 10 procentowy z sody oczyszczonej, w moim wypadku 2,7 litry wody i 27 gr sody. Roztwór doprowadzamy do wrzenia.
5.Wyrośnięte precle gotujemy 30 sekund w roztworze. Następnie wyjmujemy łyżką cedzawkową, delikatnie osuszamy na ściereczce i kładziemy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Precle posypujemy kryształkami soli lub sezamem czy makiem. Jak kto woli. Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i pieczemy 20 minut.Po tym czasie możemy delektować się naszymi preclami.