Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z kurczaka z papryką, borowikami, pomidorami, boczkiem Konrada Birka
Pokrojonego w paski kurczaka zamarynować w oliwie, posiekanych ząbkach czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki.
Borowiki ugotować i pokroić w paski. Następnie podsmażyć je razem z pokrojonym w paski boczkiem oraz cebulą i wystudzić.
Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, pokrojoną w paski paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki.
Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną.