Przepis i sposób przygotowania na: Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym
- zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym
- pomysł na obiad
- kuchnia azjatycka
1. Kurczaka oczyść i pokrój w paseczki. Cebulę i czosnek posiekaj.
2. Papryczki pokrój w drobniutkie paseczki. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulkę, czosnek i papryczki. Chwilkę całość smaż, uważając, by czosnek się nie przypalił. Dodaj mięso, podsmaż i zalej około 800 mililitrami wody. Dodaj sól, pieprz, kurkumę i pokrojoną w plasterki marchew.
3. Gotuj razem około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy już marchew i mięso zmiękną, dodaj mleko kokosowe. Dopraw do smaku i gotuj razem około 5-7 minut.
4. Przed podaniem posypuj danie posiekanym szczypiorkiem!