Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny placek z porem
1. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, oprószyć solą i cukrem, wlać 160 ml przegotowanej ciepłej wody. Zagnieść gładkie ciasto.
2. Ciasto od razu rozwałkować na placek wielkości blachy.
3. Przełożyć ciasto na blachę, uformować wyższy brzeg.
Nadzienie:
1. Przerośnięty boczek pokroić w paski, smażyć go na patelni aż lekko się wytopi i zarumieni.
2. Do boczku dodać cebulę i pora dowolnie pokrojone, wszystko wymieszać z boczkiem, chwilkę poddusić.
3. Warzywa z boczkiem doprawić solą, startą gałka muszkatołową.
4. Gdy farsz ostygnie nałożyć go na ciasto.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni, zapiekać 25 min.