Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jaja a’la Villeroi

5.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajek
12 szt.
cebuli
2 szt.
cienkich parówek
10 szt.
pieczarek
30 dag
masła
2 łyżki
mozzarelli
15 dag
sól, pieprz, świeży szczypiorek
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Jaja a’la Villeroi

Jajka ugotować na twardo, oczyścić z łupinek i każde przekroić na połowę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz umyte, osuszone i pokrojone w półplasterki pieczarki. Całość przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć i wyjąć na metalowe sito. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spodzie naczynia ułożyć cienkie parówki pokrojone w kostkę, a następnie kolejno układać połówki białek z ugotowanych jajek oraz pieczarki podsmażone z cebulką. Wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni, aby się parówki przysmażyły. Pod koniec podpiekania wyjąć, posypać startą mozzarellą i wstawić ponownie do piecyka, aby ser się roztopił. Przed samym podaniem posypać startymi na tarce o drobnych oczkach żółtkami i posiekanym szczypiorkiem. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak