Przepis i sposób przygotowania na: Brukselka z ziemniakami i schabem
2. Brukselki ponacinać w nasady na krzyż, blanszować na je około 8 minut w lekko osolonej wodzie.
3. Plastry wędzonego schabu opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym położyć je na gorącej patelni rozgrzanej z 2 łyżkami masła, smażyć po 2 minuty z każdej strony.
4. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dokładnie wymieszać ze śmietaną, roztrzepanym jakiem, solą i pieprzem.
5. Wysmarować żaroodporne naczynie.
6. Do naczynia włożyć podsmażone plastry schabu, na nich ułożyć ziemniaki, a na wierzch brukselkę.
7. Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z masą serowo-śmietanową. Masą polać całe danie.
8. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20 min.