Przepis i sposób przygotowania na: Duchesse
SPOSÓB WYKONANIA: Na gorącej patelni zrumienić pokrojony w cienkie plasterki boczek, wyjąć go łyżką cedzakową, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Zrumienione plastry wyjąć na talerz, a na patelni stopić łyżkę masła i usmażyć pokrojone pieczarki. Cztery kokilki posmarować masłem, każdą wyłożyć pieczarkami, plasterkami ziemniaka i paseczkami bekonu, posypać połową żółtego sera. Zalać śmietaną ubitą z solą i gałką muszkatołową. Do każdej kokilki wbić po jajku, posypać pozostałym serem, solą i pieprzem. Kokilki ustawić w żaroodpornej formie wypełnionej wodą, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec 10 - 12 minut. Gdy białka się zetną danie jest gotowe.