Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka \"Delicja\"
SPOSÓB WYKONANIA: Kaczkę oczyścić i usunąć nadmiar tłuszczu. Włożyć do dużego garnka, dodać marchewki, seler, czosnek, cebulę, paprykę, zalać wodą , doprawić solą i pieprzem. Zagotować, odszumować, przykryć, zmniejszyć płomień i gotować na średnim ogniu 45 minut. Włożyć ziemniaki, gotować dalej przez 30 minut. Mięso i ziemniaki powinny być miękkie. Kaczkę trzymać w cieple. Wywar przecedzić, jarzyny wyłożyć na talerz, trzymać w cieple. W małym garnku stopić masło, wsypać tartą bułkę, dokładnie wymieszać, wlać 2 szklanki wywaru, gotować przez 5 minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem, Kaczkę pokroić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, polać gorącym sosem, przybrać plasterkami jaj.