Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowy pasztet z opieńkami

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka
400 g
ćwiartka z kurczaka
250 g
wątróbka drobiowa
200 g
cebula biała
2 szt.
por (biała część)
1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki
masło
1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
jałowiec
½ łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
5 szt.
Sklep Prymat
śmietana 30%
100 ml
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
białko
5 szt.
żółtko jajek
5 szt.
opieńki
200 g
boczek
250 surowy bez kości
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy pasztet z opieńkami

Kroki postępowania

1
Opieńki oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Przygotowane grzyby wrzucić na wrzątek z dodatkiem soli. Gotować 4 minuty. Przecedzić.
Krok 1 - Domowy pasztet z opieńkami foto
2
Obgotowane grzyby pokroić na drobniejsze części.
Krok 2 - Domowy pasztet z opieńkami foto
3
W garnku ułożyć karkówkę, boczek surowy oraz ćwiartkę z kurczaka. Dodać cebule pokrojone na ćwiartki, ⅔ pora pokrojonego na grube plastry oraz ziarenka kolorowego pieprzu, ziela angielskiego, jałowca i pokruszone liście laurowe. Zalać zimną wodą w takiej ilości, aby mięso było przykryte. Gotować 70 minut. Mięso wyjąć z wywaru razem z cebulą i kawałkami pora. Ostudzić.
Krok 3 - Domowy pasztet z opieńkami foto
4
Wątróbkę drobiową podsmażyć na maśle z dodatkiem pozostałego pora. Pod koniec smażenia oprószyć czarnym mielonym pieprzem.
Krok 4 - Domowy pasztet z opieńkami foto
5
Karkówkę, boczek, kurczaka (obranego z kości), wątróbkę oraz kawałki cebuli i pora przepuścić przez maszynę do mielenia mięsa.
Krok 5 - Domowy pasztet z opieńkami foto
6
Dodać do niego żółtka, bułkę tartą, śmietanę 30 % oraz przyprawy - pieprz czarny, gałkę muszkatołową oraz sól (przyprawy należy dodawać na wyczucie, dostosowując smak masy mięsnej do własnych kubków smakowych). Wyrobić masę.
Krok 6 - Domowy pasztet z opieńkami foto
7
Masę mięsną połączyć z grzybami.
Krok 7 - Domowy pasztet z opieńkami foto
8
I na samym końcu z ubitą na sztywno piana z białek.
Krok 8 - Domowy pasztet z opieńkami foto
9
Przygotowaną masę przełożyć do foremek aluminiowych. Dodatkowo foremki szczelnie owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Krok 9 - Domowy pasztet z opieńkami foto
10
Piec 40 minut. Dobrze ostudzić. Pasztet smakuje najlepiej następnego dnia jako dodatek do świeżutkich bułeczek.
Krok 10 - Domowy pasztet z opieńkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 14.02.2016 13:16
Najczęściej robię pasztet z suszonymi grzybami, ale i taki sobie zrobię.
artur7 09.09.2013 17:24
ale pyszne
Gosia40 05.11.2012 08:22
Nie ma jak domowy pasztet :)
MAR3STA 31.10.2012 09:09
pyszny pasztecik
ilovebake 29.10.2012 14:09
lubie pasztety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak