Sposób przygotowania

W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło .Wsypać ryż i mieszając smażyć przez kilka minut. Zalać bulionem i dodać szafran. Zmniejszyć gaz i dusić ryż pod przykryciem ( od czasu do czasu mieszając ) aż wchłonie całkowicie płyn .Zawinąć garnek w koc ( wsadzić tak zawinięty w pościel ) i zostawić na 30 minut aż ryż zrobi się sypki. Przed podaniem rozmieszać tak by ryż rozdzielił się na ziarenka .
Dzięki dodaniu szafranu ryż nabiera pięknego złocistego koloru i lekko korzennego smaku ( proponuję spróbować ugotować pierwszy raz ryż z minimalną ilością szafranu bo nie wszystkim odpowiada jego smak )

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !