Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki dla dzieci
Ciasto po wyrośnięciu jest bardzo plastyczne.
Nadzienie:
Biały ser utrzeć z cukrem (nie musi być idealnie gładki), następnie wymieszać z budyniem i na koniec ostrożnie z jagodami. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na podsypanej mąką stolnicy i szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć nadzienie i zlepić malutkie, okrągłe bułeczki.
Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blaszce w niewielkich odstępach, pomiędzy bułeczki wkładamy wałeczki z ciasta i z mniejszych kuleczek robimy oczy całość formujemy tak, aby po upieczeniu wyglądało to jak bajkowy "robaczek". Ubijamy jajko i smarujemy naszego "robaczka", dodatkowo pod głowę podkładamy malutką foremkę od babeczek. Odstawiamy jeszcze na 15 min i pieczemy w temp. 180 st około 25 min, po upieczeniu i przestudzeniu udekorować kolorowym lukrem i cukierkami.
Podajemy w całości i dzieci same sobie odrywają po jednej bułeczce.
Taka porcja ciasta starcza na dwa takie "robaczki"