Sposób przygotowania

W wielkim garze nastawiam wodę, do której wrzucam żeberka. Gotuję żeberka około pół godziny na dużym ogniu - zszumować.
Do wywaru wrzucam umyte skrzydełka. Dodaję też dwa liście laurowe, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu oraz włoszczyznę pokrojoną na dosyć duże kawałki - marchewkę, pora, selera oraz pietruszkę.
Szczaw.
Myję go dokładnie w dużej ilości zimnej wody - robię to bardzo starannie - szczaw ma to do siebie, ze czasami znajdzie się w nim trochę piasku.

Kiedy szczaw umyty, kroję go niezbyt małe kawałki - tak mniej więcej jeden liść na nie więcej niż trzy kawałki.

Na patelni rozgrzewam ze dwie łyżki oliwy i na niej podsmażam szczaw - i jest to najbardziej przykra część przygotowania zupy - szczaw bowiem w trakcie smażenia zmienia swój kolor z zielonego na bardzo zgniły zielony. Tak więc, kiedy szczaw na patelni przybierze nieciekawy, zgniło szaro bury kolor, czas by go wrzucić do zupy.

Dodaję do niej dwie kostki bulionu, dwie łyżki vegety, łyżkę stołową cukru, kilka łyżek sosu sojowego. Garnek przykrywam, zmniejszam płomień. Kiedy warzywa miękkie, do kubka śmietany dodaję dwie czubate łyżki mąki, dokładnie to mieszam, dolewam jeszcze pół szklanki mleka. Do tej mieszaniny dodaję kilka łyżek gorącej zupy - dzięki temu śmietana się nie zwarzy - całość, energicznie zupę mieszając wlewam do gara. Teraz zupę doprowadzam do wrzenia i pozwalam jej jeszcze przez chwilę pogotować się na małym ogniu.
Jeśli za mało kwaśna, dodaję soku z cytryny, jeśli za kwaśna, dosypuję odrobinę cukru i dolewam mleka.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia21

    uwielbiam szczawiową;)
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    a gdzie kupic szczaw
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    etka

    ależ pychota! mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    mysza666

    Bez ziemniaków?;) I tak dobre:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    nam polędwica oraz schab nie smakują tak jak szczaw
  • 1
    original
    Opublikowano

    Katarzyna156

    uwielbiam :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    smaczne i zdrowe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo apetyczna zupka
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    takiej jeszcze nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    tez lubie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo lubię
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    zupa szczawiowa niesmaczna ale zdrowa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    krzycho2

    też taką robię
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    nie jadłem
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetna zupa
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Takiej zupy jeszcze nie jadłam :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    kotlet

    wygląda apetycznie
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    pyszna
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    pyszna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !