Przepis i sposób przygotowania na: Rożki obfitości
Łączymy z białym serem i posiekaną natką pietruszki.
Doprawiamy do smaku solą pieprzem i oregano.
Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
Odcedzamy i studzimy.
Drożdże rozcieramy w połowie szklanki ciepłej wody.
Dodajemy do mąki.
Mieszamy i wyrabiamy dodając pos koniec olej,sól i cukier.
Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Nastęnie wałkujemy na okrągły placek i tniemy w trójkąty o boku 12 cm.
Na każdy nakładamy po 1,5 łyżki farszu i po 6 sztuk fasoli szparagowej tak by jej końce były widoczne za końcami ciasta.
Zwijamy w rulon i układamy na posmarowanej olejem blaszce.
Na wierzch każdego kładziemy 2 cm pasek żółtego sera.
Pieczemy 20 minut w temp 180 stopni C.
Podajemy jako przystawka. Idealne na przyjęcie w ogrodzie.