Sposób przygotowania

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy na łyżce oleju i łyżce masła. Gdy woda prawie odparuje, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę (można zrobić też odwrotnie: najpierw wrzucić cebulę, potem pieczarki). Smażymy do zarumienienia cebuli. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mój farsz jest zazwyczaj dość pikantny.
Wszystkie składniki na ciasto (mąka, gorąca woda, jajko, 1 łyżka oliwy, szczypta soli) wrzucamy do misy miksera i mieszamy na najniższych obrotach. Po wyjęciu z misy delikatnie zagnieść. Ciasto można oczywiście od początku zagnieść ręcznie. Kulę dzielimy na mniejsze placki, rozwałkowujemy, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Rozwałkowany placek kroimy nożem wzdłuż na paski, a następnie na kwadraciki. Każdy kwadrat napełniamy farszem i lepimy uszka. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia (w zależności od grubości ciasta). Podajemy z barszczem czerwonym. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ewka1978

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sylwia29

    Też takie robię ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elexis

    Pyszności:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !