Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z mięsa mielonego w szynce otoczone sosem pomidorowym
Na małej patelni podsmażamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na większej patelni przygotowujemy sos: na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Po chwili dodajemy pomidory z puszki oraz startą na tarce marchewkę. Przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 10 minut. Po tym czasie można podlać wodą (ale niezbyt dużo). Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Gładki sos zagotowujemy, dodajemy koncentrat i przyprawy (bazylię myjemy, osuszamy i siekamy, a następnie dodajemy pod koniec duszenia). Na koniec dodajemy podsmażone pieczarki. Gotowe mięso w naczyniu żaroodpornym zalewamy sosem i zapiekamy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Smacznego!!!