Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

faszerowane cukinie

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinie małe
5 szt
mięso mielone
30 dag
papryka czerwona
1 szt
kolendra
1/2 pęczka
pietruszka zielona
1/2 pęczka
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
jajko
1 szt
bazylia
3-4 listki
Sklep Prymat
ser żółty
30 (tarty)
ryż
2 (ugotowany)

Przepis i sposób przygotowania na: faszerowane cukinie

Cukinie przekroić wzdłuż, wybrać nasiona i posolić.
Mięso podsmażyć, doprawić papryką słodką, solą i pieprzem. Paprykę pokroić w drobną kostkę, zioła posiekać, wymieszać z podsmażonym mięsem. Dodać ugotowany ryż (najlepiej, gdy jest ugotowany z curry i z dodatkiem kostki rosołowej), lekko przestudzić. Dodać jajko, wymiesza, doprawić do smakuć. Z cukinii odlać wodę (która powstanie po nasoleniu), napełniać cukinie farszem, posypać startym serem żółtym. Ułożyć na brytfance i przykryć folią aluminiową (zostawiając tunel, aby nie dotykała sera). Piec ok 20 min w temp 190 st, po tym czasie zdjąć folię i podpiekać jeszcze ok 5-10 min, aż ser lekko się zrumieni. Podawać z ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 02.07.2012 08:00
Lubię takie dania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak