Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kaczka z farszem ziemniaczanym

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka
1 szt o wadze 2 kg
ziemniaki
1/2 kg
włoszczyzna
1 pęczek
kapusta czerwona
1 główka
przecier pomidorowy
6 łyżek
rosół drobiowy
600 ml
kminek
2 łyżeczki
Sklep Prymat
skórka z cytryny
1 łyżka
sok z cytryny
3 łyżki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
cukier
3 łyżki
olej
5 łyżek
wytrawna Sherry
3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z farszem ziemniaczanym

Obrane ziemniaki gotować przez 5-10 min. w osolonej wodzie. Odcedzić, pokroić na ćwiartki i wymieszać z kminkiem. Kaczkę sprawić, natrzeć w środku i na wierzchu solą i pieprzem. Napełnić ziemniakami, otwór spiąć lub zszyć. Piec 2 godz w temp 200 st. Kapustę poszatkować. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, przyprawy i olej. Wymieszać. Przełożyć na głęboką blachę. Wstawić do piekarnika na 45 min przed końcem pieczenia kaczki. Włoszczyznę pokroić na kawałki. Podsmażyć razem z przecierem pomidorowym. Zalać rosołem i dusić 30 min. Warzywa przetrzeć przez sito i zagotować, doprawić solą, pieprzem i sherry. Z kaczki wyjąć ziemniaki, mięso pokroić na porcje. Podawać z kapustą, ziemniakami i sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak