Sposób przygotowania

Obrane ziemniaki gotować przez 5-10 min. w osolonej wodzie. Odcedzić, pokroić na ćwiartki i wymieszać z kminkiem. Kaczkę sprawić, natrzeć w środku i na wierzchu solą i pieprzem. Napełnić ziemniakami, otwór spiąć lub zszyć. Piec 2 godz w temp 200 st. Kapustę poszatkować. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, przyprawy i olej. Wymieszać. Przełożyć na głęboką blachę. Wstawić do piekarnika na 45 min przed końcem pieczenia kaczki. Włoszczyznę pokroić na kawałki. Podsmażyć razem z przecierem pomidorowym. Zalać rosołem i dusić 30 min. Warzywa przetrzeć przez sito i zagotować, doprawić solą, pieprzem i sherry. Z kaczki wyjąć ziemniaki, mięso pokroić na porcje. Podawać z kapustą, ziemniakami i sosem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !