1.Piers z gesi umyj pod biezaca woda,osusz papierowym recznikiem.Imbir obierz,zetrzyj na tarce o duzych oczkach.Mieso natrzyj sola i imbirem,obloz paseczkami boczku,wloz na cala noc do lodowki.2.Nastepnego dnia cebule obierz,drobniutko posiekaj.Czosnek obierz,pokroj w cieniutkie plasterki.Mocno rozgrzej smalec na duzej patelni,zeszklij na nim cebule i czosnek kilka minut na malym ogniu,nie przerywajac mieszania.Dodaj piers z gesi,smaz z obu stron na srednim ogniu.Podlej mala porcja wody,dus do miekkosci.3.Brukselke oczysc,oplucz,gotuj okolo 15 minut w lekko osolonej wodzie,odcedz,dobrze osacz.Podawaj z usmazona piersia gesi i ewentualnie z ziemniakami.Danie udekoruj natka pietruszki.