Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Śledzie w oleju

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

solone płaty śledziowe
60 dkg
cebula
3 sztuki
sok z cytryny
wg uznania
ziele angielskie
5 ziarenek
Sklep Prymat
pieprz ziarnisty
5 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
pieprz mielony do smaku
olej rzepakowy
do zalania śledzi

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w oleju

Płaty śledziowe włożyć do zimnej wody i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wodę zmienić, a śledzie moczyć kolejne 12 godzin. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. W dowolnym naczyniu ułożyć warstwę śledzi, skropić je sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Na śledziach ułożyć warstwę pokrojonej w półplasterki cebuli, kawałek liścia laurowego, ziarenko ziela angielskiego i ziarenko pieprzu. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy (ostatnia warstwa z cebuli). Wszystko zalać olejem (można użyć dowolnego)tak, żeby ostatnia warstwa też była w nim zamoczona. Tak przygotowane śledzie odłożyć do lodówki na ok. 2 doby.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.11.2015 22:20
pyszne śledzie
ONY_za_kare 24.12.2013 11:40
prosty i pyszny śledzik!
Sylwia56
Sylwia56 23.08.2012 09:22
uwielbiam śledzie
MAR3STA 10.07.2012 22:05
smaczne rybki
MAR3STA 10.07.2012 22:05
smaczne rybki
parysek10 29.06.2012 15:24
wyśmienity
Katarzyna87 29.06.2012 13:22
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak