Przepis i sposób przygotowania na: Jogurtowe pancakes
W drugiej misce mieszamy stopione przestudzone masło, jajka, mleko i jogurt.
Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy, aż masa będzie jednolita i gładka. Ciasto powinno być dość gęste.
Smażymy z obu stron na rumiano na suchej, teflonowej patelni. Pancakes powinny być niezbyt duże (ok. 2 łyżki ciasta na 1 sztukę).
Ważne żeby patelnia nie była zbyt gorąca, bo inaczej wierzch się przypali, a środek będzie surowy.
Podajemy według własnych upodobań z owocami, serkiem waniliowym, bitą śmietaną, lodami czy sosem czekoladowym.
To jedne z moich ulubionych pancakes. Nie są tak leciutkie jak te z ricottą, ale są równie pyszne. Ta wersja jest delikatna i puszysta, ale ma bardziej zwartą, jakby biszkoptową strukturę i równie dobrze smakuje na zimno jak i na gorąco :)