Sposób przygotowania

mięso opłukać naszpikować goździkami i pokrojonym w słupki czosnkiem,natrzeć solą i cukrem przykryć i odstawić co najmniej na 24godz.następnego dnia włożyć mięso do brytfanki wstawić do piekarnika i upiec w temp.200st.ok.1,5godz.co jakiś czas podlewając wodą lub wytworzonym sosem od pieczenia mięsa.Podgrzać dżem przetrzeć przez sito wymieszać z papryką i na 10min.przed końcem pieczenia posmarować przygotowaną glazurą mięso.Pieczeń wyjąć wywar przecedzić wymieszać z połową soku z osączonych moreli i zagotować,zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną ponownie zagotować doprawić sos do smaku solą,gałką muszkatołową i papryką,posypać posiekaną natką pietruszki.Ziemniaki obrać ugotować,odcedzić dodać masło i utłuc na piure.Marchew obrać umyć i pokroić w skośne plasterki,w rondelku z cukru zrobić karmel wymieszać z masłem,octem winnym i bulionem dodać marchewkę i gotować ok.10min.na minutę przed końcem gotowania dodać osączone morele.Na koniec wymieszać sos a łyżka posiekanej natki pietruszki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !