Sposób przygotowania

na stolnicę wysypać mąkę w środeczek wbić jajko,dodać sól i wlać wodę a następnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.Grzyby namoczyć na noc w 1/2 litra wody następnego dnia ugotować je w wodzie której się moczyły,odcedzić a wywar zachować,posiekać je na drobno.Kapustę przepłukać odcisnąć posiekać i zalać wywarem z gotowania się grzybów dodać ziarenka pieprzu,ziela angielskiego,liść laurowy,sól i pieprz mielony do smaku oraz jałowiec i całość zagotować ok.30min.Posiekaną cebulę zeszklić na oleju,dodać kapustę oraz grzyby całość wymieszać,dodać jajka i orzechy wyrobić na jednolitą masę.Ciasto cienko wałkować i wykrawać kółka szklanką bądź foremką do pierogów na środek nakładać farsz i mocno sklejać brzeg,kłaść do osolonego wrzątku i gotować od wypłynięcia na wierzch ok.3min.Przed podaniem usmażyć na złoty kolor na maśle.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !