Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki orkiszowe na drożdżach
Odstawić drożdże w ciepłe miejsce, aby ruszyły.
Do miski wsypać obie mąki pszenne, wlać zaczyn i wyrobić jednolite ciasto, które powinno pozostać lekko klejące.
Ciasto podzielić na niewielkie porcje i uformować zgrabne małe bułeczki.
Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia (w pewnej odległości od siebie, ponieważ urosną), posmarować oliwą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, nakrywając ściereczką.
Można wykorzystać najniższą półkę w piekarniku nastawionym na najniższą temperaturę.
Bułeczki powinny rosnąć 30-40 minut.
Kiedy się wyraźnie powiększą, są gotowe do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 210*C, skręcić do 180*C i włożyć blaszkę z bułeczkami.
Piec na termoobiegu przez 20 minut.
Wyjąć na kratkę i ostudzić.