Sposób przygotowania

Szynkę myjemy i oczyszczamy, a następnie za pomocą noża robimy kilka nacięć w które wkładamy ząbki czosnku. Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi dokładnie, miejsce w miejsce szynkę. Umieszczamy na ok 12 h do lodówki. Następnie szynkę umieszczamy w siatce do wędlin. Do garnka wlewamy wodę i solimy ją, aż będzie mocno słona. Ja do sprawdzenia nasolenia wody używam jajka, jeśli surowe jajko wypłynie na powierzchnię wody oznacza, że woda jest wystarczająco słona. Wkładamy mięsko do garnka, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok 5 dni. Po tym czasie szynkę wyciągamy z wody i umieszczamy w wędzarni. Proces wędzenia zależy od wędzarni, ja posiadam elektryczną wędzarnie, więc ok 3-4 godziny wędzę. Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy ją prawie do wrzenia, wkładamy szynkę, parzymy ją ok 60-90 min. na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Następnie szynkę wkładamy do zimnej wody na ok 15 min, wyciągamy i pozostawiamy na durszlaku do przestygnięcia. Smacznego !!

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    aginaa

    mmmm... uwielbiam ten smak i zapach
  • 1
    original
    Opublikowano

    daria2911

    domowa najlepsza :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Domowa szyneczka jest najlepsza.
  • 2
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    ojj tak-taka szynka jest najlepsza :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena/Madija

    idealna:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    apetyczna
  • 2
    original
    Opublikowano

    Betka

    mmmm bardzo apetyczna!;D
  • 0
    original
    Opublikowano

    adagio

    aż ślinka cieknie - tylko skąd tu wziąć wędzarnie :(
  • 1
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    smakowite
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    adagio - ja mieszkam w bloku więc nie mogę sobie pozwalać na domową - więc mam elektryczną, ale jeśli mieszkasz w domu, to jest bardzo dużo pomysłów jak zrobić sobie samemu idealną wędzarnię.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    pycha, zjadłabym takiej szyneczki:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    sara1

    pysznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Łukasz15

    Taką domową szyneczkę lubię
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    warto spróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    taka domowa to rarytas
  • 1
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    Taka domowa jest pyszna ! I wiesz co jesz :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    aniaania

    co za bzdury w tym przepisie. co to znaczy "mocno słona"? to jest strona gdzie w łatwy sposób można dowiedzieć się jak zapeklować na mokro mięso: http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html. tak przygotowujemy solankę. oprócz tego zagotowujemy małą ilość wody z przyprawami takimi jak: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, możemy dodać papryczkę chili jeśli lubimy i czosnek pokrojony w plastry. studzimy i łączymy z solanką. i w tym zanurzamy mięso na ok 2tyg. po tym czasie osuszamy ręcznikiem papierowym mięso, umieszczamy w siatce wędzarniczej i wieszamy na noc żeby mięso się osuszyło!!!! mięso nie osuszone będzie miało kwaśny posmak. następnie wędzarnię wygrzewamy, wkładamy mięso i dosuszamy w dymie. potem wędzimy ok 4-5h w temp 60-70st. następnie parzymy w garnku. czyli: doprowadzamy wodę w garnku do 80st, wkładamy mięso i parzymy tak długo aż mięso w środku osiągnie 68st. do sprawdzenia tego stanu służą odpowiednie termometry, które można kupić w sklepie masarskim. następnie wyciągamy mięso z wody, i zostawiamy do wystudzenia. jeśli wcześniej przekroimy wędlina będzie się "wypaczać". jeśli nie wierzycie w to co mówię to zróbcie wg tutejszego przepisu i mojego. sami zobaczycie kolosalną różnicę pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !