Sposób przygotowania

Karczochy umyć , oczyścić z wierzchnich liści , ściąć nożyczkami szpilki na pozostałych , następnie odciąć łodygę przeciąć u nasady . Włoski kwiatowe wydrążyć specjalną specjalną łyżeczką dokładnie opłukać w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku , po to aby nam nie sczerniały. Karczochy związać nitką , włożyć do wrzącej wody osolonej , lekko zakwaszonej i ocukrzonej i gotować ok 30 minut Gdy zauważymy że listki będą odchodzić od nasady , to wyjmujemy i układamy listkami u dołu aby woda odciekła .Mózg obrać z błon , opłukać i posiekać , cebule pokroić w kostkę i usmażyć nie rumieniąc potem dodajemy mózg i smażymy 4 minuty ciągle mieszając , wbić jajka i jeszcze chwilkę smażyć doprawić następnie napełnić karczochy , posypać startym serem i polać keczupem zapiekamy w piekarniku .

Komentarze

  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Z karczochów jadamy tylko wewnętrzne dno kwiatowe (osadnik) a powierzchnię liścia się wysysa odrzucając część włóknista.
  • 0
    beztytulu
    Opublikowano

    marzenciak1985

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bgs1984

    mniam
  • -6
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    tak, tak - na pewno zrobiłaś i zjadłaś...
  • 6
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Ale zaskoczyłam :) Karczochy chyba każdy zna , a mózg tym bardziej :) Lubie i to i to . Jakiś żal ...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    świetny przepis , na pewno z niego skorzystam i zjem ...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • -4
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    A móżdżek to tak na surowo i to całe 2 dag! Nie masz pojęcia o obróbce mózgu. Na karczochach się nie znam, nie robię,ale móżdżek to mój przysmak, często robię i wiem jak się to robi.A czemu nie ma zdjęcia tego przysmaku?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !