Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, połączyć z ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, olej, jajko, sól i dokładnie wyrobić ciasto.( robione ręcznie, powinno odchodzić od ręki). Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, odcinać po kawałku i formować okrągłe pączki lub ciasto rozwałkować i szklanką wycinać krążki. Odłożyć na 10 minut do wyrośnięcia. Do garnka wlać do 1/3 wysokości wody, położyć wkładkę do klusek na parze. Gdy kluski zaczną rosnąć układać w odstępach na wkładce, szczelnie przykryć i gotować około 10 minut. Rozłożyć na talerze, polać jogurtem, sosem lub polewą czekoladową.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    zuzanna_z

    chętnie spróbuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Seba

    bardzo lubię
  • 1
    img_4054
    Opublikowano

    mela25

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    super pomysł
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wyglądają smakowicie.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !