Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki pełnoziarniste jagodowo-cytrynowe
Jak to w przypadku muffinek bywa przygotowujemy dwie miski.
Do jednej wbijamy białka, wlewamy maślankę, sok z cytryny i otartą skórkę. Całość dobrze mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, sodę, sól i fruktozę. Mieszamy.
Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy (tylko tyle,żeby składniki się połączyły).
Wsypujemy jagody i jeszcze raz całość delikatnie mieszamy.
Zagłębienia w foremce do muffinek wypełniamy ciastem tak do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Ja piekę w formie do muffinek wyłożonej papilotkami, ale jeśli ktoś nie jest na diecie może wysmarować foremkę tłuszczem. Te muffinki lubią się przyklejać do formy lub papilotek.