Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bułeczki serowo-cytrynowe z rumem

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
0.5 kg
drożdże
6 dag
mleko
1,5 szklanki
cukier
10 łyżek
jaja
3
ser biały
35 dag
sok cytrynowy
100 ml
rum
50 ml
olej
100 ml
sól
szczypta
Sklep Prymat
cukier waniliowy
1
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki serowo-cytrynowe z rumem

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże i dwie łyżki cukru. Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i pozostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Nastepnie dodajemy 1jajko, resztę mąki, szczyptę soli, 3łyżkami cukru i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy ser. Ser miksujemy z jednym jajkiem, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, rumem i sokiem z cytryny, aż powstanie jednolita masa. Na stolnicy rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto i smarujemy dość grubo przygotowanym farszem. Zawijamy w roladę i kroimy na mniejsze kawałki w poprzek. Blachy smarujemy olejem i wykładamy bułeczki. Ostatnie jajko rozbijamy i smarujemy wierzch bułeczek. Wstawiamy do piekarnika na około 40minut i pieczemy w temperaturze 180stopni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 22.03.2013 20:14
smaczne te bułeczki;)
Magdalena1110 01.09.2012 07:40
super
Adamorek 01.08.2012 00:37
ale świetne
pierniczkowo 17.06.2012 11:40
wyglądają apetycznie:)
elka4621 13.06.2012 06:43
smacznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak